Świnki morskie, zwane podręcznikowo kawiami domowymi, to urocze i coraz bardziej popularne pupile domowe, ulubieńcy dzieci i dorosłych. Kiedy trafią pod nasz dach, chcemy, by czuły się jak najlepiej i były z nami szczęśliwe. Dlatego tak ważne jest, by dobrze je poznać, a w szczególności dowiedzieć się, jak prawidłowo o nie dbać i je żywić. Jest to temat na tyle ważny, że warto poświęcić mu trochę uwagi i poszerzyć swoją wiedzę. Opowiem o diecie świnek od strony praktycznej, widzianej okiem hodowcy.
Co podać?
Świnki morskie to niewielkie gryzonie z grupy roślinożernych ssaków, zatem jadłospis powinien być typowo wegetariański. Podstawą codziennej diety powinny być dwie grupy pokarmów: suche – siano, zioła, karma, i mokre – czyli zielenina pod różnorodną postacią oraz świeża woda. Nie podajemy mięsa i produktów pochodzenia zwierzęcego, na przykład nabiału, a także pieczywa, słodyczy, grzybów, ziemniaków i owoców pestkowych. Ograniczajmy: szpinak, jarmuż, warzywa kapustne, sałaty, winogrono, pomidor, orzechy i fasole. Do grupy suchych pokarmów zaliczamy przede wszystkim: siano, zioła, odpowiednie karmy dla gryzoni czy wszelkiego rodzaju uzupełnienia, jak: trawogranulki czy sieczka z lucerny.
Siano
To podstawa jadłospisu. Powinno być stale w paśniku i podawane bez ograniczeń, także jako ściółka. Siano jest głównym źródłem błonnika, dostarcza włókno niezbędne do ścierania zębów i usprawnia pracę jelit, co zapobiega problemom trawiennym. Siano to mieszanka suszonych gatunków traw, czasami z ziołami lub z dodatkiem płatków kwiatów. Powinno być dobrze wysuszone, o zielonkawym kolorze, może mieć różną strukturę zależną od pory koszenia. Zawsze jednak powinno mieć przyjemny, świeży zapach – na co zwracajmy szczególną uwagę, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, kiedy wzrasta wilgotność powietrza.
Zioła
Zioła to „wspomagacze” prawidłowej diety. Suszone bądź świeże mogą pomóc naszym pupilom przy wszelkich niedomaganiach, mogą wpływać pozytywnie na odporność lub poprawić kondycję. Zawsze przed podaniem sprawdźmy ich przeznaczenie, by nie zaszkodzić zwierzęciu. Najczęściej podawane zioła to: babka lancetowata lub szerokolistna, liście malin, koniczyna czerwona, pokrzywa, natka pietruszki, mięta, kozieradka, lucerna, liście brzozy, liście czarnej porzeczki, jeżówka, kwiat hibiskusa.
autor: Monika Spychała-Komorowska, hodowca
Czytaj więcej w najnowszym numerze Pets Style – czytaj więcej