Spis treści
Odpowiednio zbilansowana dieta to klucz do długiego i zdrowego życia każdego królika. W naturze uszate zwierzaki poświęcają większość czasu na żerowanie, bardzo starannie komponując swój jadłospis. Z tego względu domowa dieta królika musi odzwierciedlać jego naturalne menu. Co jedzą króliki? Podpowiadamy, czym karmić królika, a jakich produktów nigdy mu nie podawać.
Co jedzą króliki?
Króliki to zdeklarowani roślinożercy. Co jedzą króliki miniaturki? W naturze podstawą ich diety są różne gatunki traw. Zwierzaki chętnie zjadają też dostępne zioła, kwiaty, pędy, liście, korzenie roślin i gałązki. Dodatkowo często korzystają z sezonowych przysmaków: owoców i warzyw. Naturalna dieta królików jest więc niskoenergetyczna i wysokobłonnikowa. Rozbudowane jelito ślepe i dwuetapowe trawienie (cekotrofia) pozwalają im jednak maksymalnie wykorzystać zjadany pokarm. Dlatego króliki są doskonale przystosowane do spożywania pożywienia ubogiego w substancje odżywcze.
Komponując dietę królika, powinieneś zwrócić uwagę na poszczególne substancje odżywcze:
- Błonnik – jest kluczowym składnikiem w diecie królików. Dzieli się na błonnik rozpuszczalny (np. pektyny) i nierozpuszczalny (np. lignina, celuloza). Błonnik nierozpuszczalny pozwala utrzymać zęby w odpowiednim stanie i pobudza pasaż jelitowy. Z kolei fermentacja błonnika rozpuszczalnego prowadzi do powstania kwasów tłuszczowych.
- Białko – króliki potrzebują około 12–14% białka w pożywieniu. Wyższe zapotrzebowanie na białko mają jednak młode, rosnące króliki (16–17%).
- Tłuszcz – króliki mają niskie zapotrzebowanie na tłuszcze. Z tego względu ich optymalna zawartość w diecie powinna wynosić 2,5–3%.
- Węglowodany – stanowią źródło energii. Jednak nadmiar skrobi w diecie królików może prowadzić do biegunek i zaburzeń mikroflory jelitowej.
- Witaminy – prawidłowa dieta pokrywa zapotrzebowanie królików na witaminy. Witaminy B i K są syntezowane przez mikroflorę jelitową. Dodatkowo króliki potrafią wytwarzać witaminy C i D (pod wpływem słońca).
- Minerały – szczególnie istotny dla królików jest odpowiedni stosunek wapnia do fosforu (1,5–2 : 1).
Dieta królika – co jedzą króliki?
Co może jeść królik? Oto najważniejsze składniki jego diety:
Siano w diecie królika
Siano to podstawowy element diety królika, dlatego powinno stanowić około 80% jego jadłospisu. Dostarcza królikowi błonnika, białka, cennych witamin i minerałów. Dodatkowo jedzenie siana reguluje pracę przewodu pokarmowego i pozwala utrzymać zęby w odpowiednim stanie. Z tego względu w warunkach domowych sianko dla królika powinno być dostępne w nieograniczonej ilości. Dla młodych królików szczególnie polecane jest sianko z lucerny, ponieważ odznacza się wyższą zawartością białka. Dorosłym królikom najlepiej natomiast serwować sianko z tymotki łąkowej. Siano dla królika musi być suche, niepylące i kruche.
Pamiętaj, królik musi mieć stały dostęp do świeżego siana.
Warzywa dla królika, czyli co jedzą króliki?
Warzywa dostarczają wody, błonnika, węglowodanów, witamin i minerałów. Dlatego są niezbędnym elementem prawidłowo zbilansowanej diety królika. Królikowi codziennie powinieneś podawać świeżą porcję warzyw. Żywienie królików nie może jednak opierać się jedynie na kilku ulubionych przez zwierzaki warzywach. Z pewnością warto zadbać o dużą różnorodność warzyw w diecie królika. W jadłospisie zwierzaka powinny znaleźć się zarówno warzywa korzeniowe, jak i liściaste. Codziennie najlepiej podawać pupilowi minimum 3 różne warzywa. Nie należy jednak przesadzać z ilością warzyw skrobiowych (np. marchwi) i wzdymających (np. brokuły). Do najpopularniejszych warzyw dla królików należą:
- buraki,
- marchewka,
- brokuły,
- seler,
- jarmuż,
- pietruszka,
- papryka,
- cukinia,
- pasternak,
- ogórek,
- dynia.
Co jedzą króliki, czyli zioła dla królika
Zioła i kwiaty to cenne wzbogacenie diety królika. Są źródłem witamin, minerałów i związków prozdrowotnych. Dzięki temu poprawiają trawienie, zwiększają smakowitość pokarmu i wspomagają profilaktykę zdrowotną. Co mogą jeść króliki? Odpowiednie dla uszatych zwierzaków będą m.in.:
- babka lancetowata,
- mniszek lekarski,
- gwiazdnica pospolita,
- chaber bławatek,
- liście malin, porzeczek, truskawek,
- liście brzozy,
- pokrzywa,
- stokrotka,
- krwawnik pospolity,
- mięta,
- korzeń cykorii.
Dodatkowo królikowi warto podawać gałązki lub korę drzew, które ułatwią mu ścieranie zębów. Dobrze sprawdzą się gałązki:
- wierzby,
- leszczyny,
- lipy,
- gruszy,
- jabłoni.
Owoce dla królika, czyli co jedzą króliki
Choć owoce uznawane są za zdrowy element menu, ich ilość w diecie królika powinna być limitowana. Owoce są bowiem bogate w węglowodany, których nadmiar prowadzi do problemów z przewodem pokarmowym. Należy więc traktować je jako przysmaki. Dlatego ich zawartość w diecie królika nie powinna przekraczać 5%. Owoce możesz podawać podczas treningu lub zabawy z królikiem. Od czasu do czasu królikom warto zaoferować:
- jabłko,
- gruszkę,
- banana,
- truskawki,
- maliny,
- ananas.
Karma dla królika
Gotowa karma dla królika to skoncentrowane źródło substancji odżywczych. Z tego względu powinna stanowić jedynie około 5–10% menu zajęczaka. Dla królika najlepiej wybrać karmę pozbawioną zbóż. Jaką karmę jedzą króliki?
Karma dla królika może mieć formę:
- Mieszanki – składa się z wielu elementów, które razem tworzą zbilansowany posiłek. Dzięki urozmaiconej teksturze, wielkości i strukturze komponentów mieszanki pobudzają zwierzaki do naturalnych zachowań pokarmowych.
- Granulatu – stworzonego z jednakowych granulek, o zbilansowanym składzie. Karma w formie granulatu zapobiega selektywności w wyborze pokarmu. Dzięki temu dostarcza wszystkich niezbędnych substancji w odpowiednich proporcjach nawet wybrednym zwierzakom.
- Ekstrudatu – składa się z jednorodnych elementów, o zbilansowanym składzie. Proces ekstruzji przebiega w kilku etapach: mielenie, mieszanie, kondycjonowanie, właściwej ekstruzja, suszenie, powlekanie i pakowanie. Ekstruzja pozwala zwiększyć strawność składników odżywczych i poprawić smakowitość pokarmu. Kształt i wielkość granulek jest dostosowana do potrzeb królików, co wpływa pozytywnie na jakość ich posiłków i radość płynącą z jedzenia. Karmy ekstrudowane pomagają dostarczyć zwierzakom wszystkich niezbędnych składników we właściwych proporcjach i pozwalają uniknąć wyjadania przez króliki tylko ulubionych składników.
Szukasz pełnowartościowej karmy dla wymagającego uszatego podopiecznego? Sięgnij po karmę pełnoporcjową dla królika Alegia Exclusive. Produkt nie zawiera ziaren zbóż, wzmacniaczy smaku i barwników. Skomponowany został z suszu z zielonki i suszonych warzyw. Dodatkowo recepturę karmy wzbogacają smakowite owoce (jarzębina, kokos) i gałązki drzew. Karma Alegia Exclusive wyróżnia się ponadto formułą z długimi włóknami wspomagającymi trawienie i ścieranie uzębienia.
Kolejną doskonałą żywieniową propozycją dla domowych podopiecznych jest karma ziołowo-warzywna Alegia Herbal. Produkt wyróżniono prestiżowym Diamentem Zoologii. Receptura pokarmu została opracowana przez specjalistów zgodnie z najnowszymi wytycznymi żywienia królików. Właśnie dlatego produkt może być podawany codziennie zamiast granulatu. Karma dla królika Alegia Herbal zawiera susz z zielonki, zioła, kwiaty, suszone owoce i warzywa. Źródłem skrobi są natomiast płatki kukurydzy. Dodatkowo produkt odznacza się wysoką zawartością błonnika (19%).
Uszatym podopiecznym z pewnością przypadnie do gustu również kompletna karma dla królików w formie smakowitych musli Witte Molen Puur Rabbit. Zrównoważona, wysokobłonnikowa receptura (z siankiem z tymotki, oregano, marchewką, ogórkiem i selerem) zapewnia wspaniałe wrażenia smakowe i wspiera witalność zwierzaków. Niezmielone włókno i prebiotyki wpływają korzystnie na trawienie i zdrowie zębów. Karma musli dla królików Witte Molen Puur Rabbit nie zawiera sztucznych konserwantów, aromatów i barwników.
Woda w diecie królika
Odpowiednie spożycie wody ułatwia transport pokarmu przez przewód pokarmowy i pomaga usunąć nadmiar wapnia z organizmu. W związku z tym królik powinien mieć stały dostęp do świeżej wody. Króliki potrzebują dziennie 50–150 ml wody/kg masy ciała. Zapotrzebowanie na wodę może jednak ulec zmianie w zależności od warunków środowiskowych i spożywanego pożywienia.
Króliki muszą mieć nieograniczony dostęp do siana i wody.
Co jedzą króliki – praktyczny poradnik
Zastanawiasz się, jak karmić króliki domowe? Oto krótki poradnik żywienia królika.
- Po pierwsze, zadbaj o odpowiednie przygotowanie wszystkich produktów żywnościowych przed podaniem. Rośliny pozyskuj z niezanieczyszczonych obszarów, położonych z dala od ulic. Dodatkowo zawsze dokładnie sprawdzaj jakość produktów. Przed podaniem umyj i wysusz owoce, warzywa, gałązki i zieleninę dla królika.
- Po drugie, nowe produkty wprowadzaj do diety królika stopniowo. Początkowo serwuj jedynie małe porcje i obserwuj reakcje zwierzaka.
- Po trzecie, podawaj królicze posiłki w atrakcyjny sposób, zachęcający do żerowania. Większe produkty podziel na cząstki. Sianko serwuj w paśniku, natomiast smakołyki umieszczaj w akcesoriach interaktywnych lub podawaj jako nagrody.
- Po czwarte, pamiętaj, że prawidłowe żywienie królika miniaturki musi być dopasowane do jego wieku, stanu zdrowia, poziomu aktywności. W związku z tym, układając menu, kieruj się zarówno piramidą żywieniową, jak i indywidualnymi potrzebami pupila.
Czego nie podawać królikowi?
Wiele produktów spożywczych może być szkodliwych dla królików. Obecne w nich substancje powodują bowiem zatrucia, zaburzenia pracy przewodu pokarmowego i choroby (np. kamicę nerkową). Jakie pokarmy z pewnością nigdy nie powinny znaleźć się w diecie królików domowych? Na liście produktów zakazanych dla królika znajdują się:
- słodycze,
- chipsy,
- warzywa cebulowe – czosnek, cebula, szczypiorek,
- awokado,
- rabarbar,
- makaron,
- chleb,
- mięso i jaja,
- grzyby,
- kostki wapienne,
- rośliny ozdobne i doniczkowe.
Podsumowanie – co jedzą króliki
- Dieta królika powinna składać się z siana, warzyw, owoców, ziół i pełnoporcjowej karmy gotowej.
- Króliki muszą mieć nieograniczony dostęp do siana i wody.
- Owoce w diecie królika powinny być traktowane jako smakołyki.
- Należy dbać o odpowiednie przygotowanie produktów dla królika i właściwy sposób ich podania.