fbpx

Zwyczaje wielkanocne na świecie

przez Pets Style
0 Komentarz

Wraz z wiosenną, słoneczną pogodą nadchodzą Święta Wielkanocne. Dla jednych ich symbolem jest baranek i święconka, innym kojarzy się z obfitym śniadaniem i pysznymi mazurkami, a dla jeszcze innych ten czas ma wymiar religijny. Wybierzmy się w podróż i przyjrzyjmy się tradycjom wielkanocnym w innych krajach oraz towarzyszącym
im zwierzętom.

Myśl o Wielkanocy przywołuje obraz cukrowego lub maślanego baranka, czekoladowego zająca (lub królika) oraz świątecznych kartek z pisankami i kurczakiem. O ile te ostatnie nie budzą kontrowersji, to w przypadku zająca i baranka sytuacja wygląda inaczej. W powszechnej świadomości mamy z jednej strony baranka paschalnego, katolicki symbol niewinności i odkupienia grzechów, z drugiej – „pogańskiego” zająca, kojarzącego się z życiem, ale także z chucią i rozwiązłością. Nie wszystko jednak jest tak oczywiste, jak mogłoby się wydawać.

Jajko jest naturalnym symbolem życia i odradzania się natury. W obchodach wiosennych świąt było wykorzystywane
w starożytnym Egipcie, Persji, Grecji, a także w Chinach. W kręgu kultury basenu Morza Śródziemnego pojawia się w mitach obrazujących początek świata, co przejęło chrześcijaństwo jako znak początku nowego świata po zmartwychwstaniu Chrystusa. Jednak nie od razu tak się stało, a dopiero w XII wieku, jajko bowiem w kulturach niechrześcijańskich było także związane
z kultem zmarłych, umieszczano je w grobach jako symbol odrodzenia. Kościół chciał uniknąć mylenia praktyk pogańskich
z chrześcijańskimi i przez długi czas spożywanie jajek w okresie wielkanocnym było zakazane.

Skoro jest jajko, powinno być też kurczę, które pojawiając się na świecie, musi przebić twardą skorupkę, co symbolizuje przezwyciężenie śmierć. W tradycji chrześcijańskiej również kojarzone jest z Chrystusem, który wstał z grobu jak z jaja kurczę (XIX-wieczne przysłowie galicyjskie).

AUTOR: Agnieszka Kapłon-Baranowska

Zobacz więcej w pierwszym numerze
PETS STYLE

Może Ci się spodobać

Zostaw komentarz